Tomaattia 2 tölkkiä kokonaisia säilöttyjä tomaatteja

Sipuli

Porkkana

Pari valkosipulia

Vettä

Kanaliemikuutio

Suolaa

ripaus sokeria

Mustapippuria

Tuoretta basilikaa

Maustamatonta jugurttia

Pilko sipuli lohkoihin tai pieneksi, leikkaa porkkana pitkittäin ja pariin osaan, leikkaa valkosipulista kanta, mutta jätä kuoret. Lisää aineet ja tomaatit uunipellille. Säästä tomaattipurkin liemi. Voitele kasvikset oliiviöljyllä ja ripottele päälle hieman suolaa. Paahda uunissa 200 astetta max. 1/2 h. Poista valkosipulien kuoret. Lisää ainekset sen jälkeen kattilaan ja lisää liemi sekä 4 dl vettä. Lisää mustapippuria ja ripaus sokeria. Keitä kunnes porkkanat ja sipuli ovat pehmenneet. Lisää tuoretta basilikaa. Soseuta. Tarkista maku ja lisää mitä puuttuu. Lisää maustamatonta jugurttia (esim. laktoositon islantilainen jugurtti 3 % rasvaa) vasta lautaselle sekä basilikan lehtiä.

VINKKI: Jos keittoa jää, lisää siihen tonnikalaa ja vaikkapa tilliä. Käytä pastan kastikkeena!

Kasvisten paahtaminen tekee keittoon oman vivahteensa ja intensiivisen maun. Voit tehdä keiton myös vain keittämällä ja jättää paahtamisen väliin. Mausta tulee tällöin kevyempi ja raikkaampi. Kokonaiset purkkitomaatit ovat yleensä parempilaatuisia tomaatteja kuin tomaattimurska. Keiton voi tehdä myös tuoreista tomaateista leikkaamalla kannat pois ja keittämällä niitä muutama minuutti. Tämän jälkeen kuoret irtoavat helposti pois.

Tomaattikeitto tuoreista tomaateista on erityisesti kesällä maukas vaihtoehto!